پشتیبانی سایت!            8 صبح الی 5 عصر 09051947338
جستجوی
پیشرفته
  1. خانه
  2. آبسه دندان چیست و چه علائم و روش های درمانی دارد؟
آبسه دندان چیست و چه علائم و روش های درمانی دارد؟

آبسه دندان چیست و چه علائم و روش های درمانی دارد؟

  • ۳ بهمن ۱۴۰۲
  • 0 لایک
  • 193 بازدید
  • 0 دیدگاه

آبسه دندان یکی از بیماری‌ های شایع دهان و دندان می‌ باشد. این عفونت باکتریایی لثه‌ ها را درگیر می‌ کند و باعث می‌ گردد تا لثه‌ ها قزمز، متورم  و پر از چرک شوند. اما به راستی علت آبسه دندان چیست؟ علائم وجود چنین معضلی برای دندان‌ ها چه می‌ باشد؟ چگونه می‌ توان آبسه دندان را درمان کرد؟ این‌ ها سوالات بسیاری از افرادی می‌باشد‌ که خود یا اطرافیانشان این مشکل را تجربه کرده‌اند، به همین دلیل در این مقاله از سایت پزشک آنلاین ۲۴ سعی کردیم به بررسی این بیماری دهان و دندان و علل پیدایش و راه‌ های درمان آن بپردازیم.

آبسه دندان چیست؟

آبسه دندان همانند یک کیسه چرکی است که در اطراف ریشه دندان عفونی یا بر سطح لثه ایجاد می‌ شود. این عفونت باکتریایی هنگامی به وجود می‌آید که باکتری‌ها در دندان پوسیده یا شکسته شده جمع می‌گردند. در برخی از مواقع این عارضه دردناک است و اگر درمان نشود، موجب بروز عوارض جدی‌تری و گسترش عفونت از فک به گردن، چشم، سر و سایر قسمت‌های بدن خواهد شد. بنابراین بهتر است فورا نسبت به درمان این بیماری دندانی اقدام کرد.

علل آبسه دندان

درست است که ظاهر بیرونی دندان همچون استخوان سفت و محکم نشان داده می‌شود، اما قسمت داخلی یا پالپ دندان از عروق خونی، بافت‌های همبند، عصب‌ها و… تشکیل شده است. در برخی از موارد قسمت داخلی دندان در اثر عوامل مختلفی عفونی می‌شود و موجب پیدایش آبسه در دندان خواهد شد. بنابراین می‌توان برخی از علل آبسه دندان را این طور بیان کرد:

  • پوسیدگی دندان و نفوذ باکتری‌ها از طریق حفره‌های کوچک ناشی از پوسیدگی به لایه‌های داخلی دندان و آسیب به پالپ و مرگ عصب دندان
  • بی‌توجهی به رعایت بهداشت دندان و دندان همانند مسواک نزدن، نخ دندان نکشیدن و استفاده نامنظم از فلوراید
  • ابتلا به بیماری‌های سرطانی و دیابت و همچنین مصرف برخی از داروها
  • مصرف غذاهای سرشار از قند و شیرینی‌جات مختلف
  • مبتلا شدن به بیماری لثه به نام بیماری پریودنتال
  • شکستگی، ترک‌خوردگی و هر گونه صدمه به دندان

آبسه دندان

برخی از علائم آبسه دندان که نگران کننده است

در برخی از موارد، در مراحل اولیه تشکیل آبسه دندان، درد ناحیه اطراف دندان را فرا می‌گیرد. بیمار درد شدید و ضربان‌داری در نواحی دندان احساس می‌کند که با فشار دادن ناحیه دردناک، تشدید می‌شود.  همچنین امکان گسترش این درد به فک، سر و قسمت‌های دیگر صورت وجود دارد. برخی از علائم متداول آبسه دندان عبارتند از:

  • درد شدید دندان
  • تورم لثه در اطراف دندان
  • قرمزی لثه
  • حساسیت دندان به سرما و گرما
  • تب
  • مشکل در تنفس
  • تورم غدد لنفاوی
  • بوی بد دهان
  • تهوع و استفراغ

انواع روش‌ های درمان آبسه دندان

هدف از درمان آبسه دندان این است که بیمار درد و عفونت دندان خود را برطرف سازد. توصیه می شود که جخت معاینه به بهترین دندانپزشکان مراجعه کنید. با کلیک بر روی لینک بهترین دندانپزشک در شیراز می توانید، لیستی از پزشکان متخصص در این زمینه را مشاهده کنید. معمولا پزشک متخصص جهت درمان به انجام روش‌ هایی می‌پردازد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

  • مصرف آنتی بیوتیک

زمانی که عفونت آبسه به قسمت‌های مختلف صورت کشیده شود، پزشک به تجویز آنتی‌بیوتیک می‌پردازد، آنتی‌بیوتیک به درمان آبسه نمی‌پردازد، اما در رفع باکتری‌های عامل موثر است.

  • کشیدن دندان

اگر هیچ راهی جهت خلاصی از آبسه وجود نداشته باشد، دندان پزشک تصمیم به کشیدن دندان خواهد گرفت.

  • درمان آبسه دندان با جراحی

درمان آبسه دندان شامل تخلیه چرک از کیسه آبسه است. این کار توسط دندانپزشک با استفاده از سوزن و سرنگ انجام می‌شود. در برخی موارد، ممکن است نیاز به جراحی برای تخلیه آبسه باشد که با برش زدن بر سطح آبسه به تخلیه آن می‌پردازند.

  • درمان آبسه دندان با عصب‌کشی

یکی از روش‌های که از عود بیماری دهان و دندان همچون آبسه جلوگیری می‌کند، استفاده از روش عصب‌کشی است. دندانپزشک در این روش از طریق مته سوراخی در دندان ایجاد می‌کند و هر گونه چرک و عفونت را تمیز می‌نماید، سپس ناحیه سوراخ شده را با مواد پرکننده مخصوص پر کرده؛ سپس فرم مناسبی به دندان می‌بخشد تا مثل سایر دندان‌ها گردد.

انواع روش‌ های درمان خانگی آبسه دندان

اگر بیمار دسترسی به دندانپزشک را نداشته باشد، می‌توانند با بکارگیری روش‌های درمانی خانگی به رفع آبسه دندان بپردازند. برخی از این روش‌ها به قرار زیر هستند:

  • دهان‌شویه با آب نمک

شستن دهان با آب نمک یک راه باصرفه و تکنیکی راحت برای درمان موقتی این عارضه می‌باشد‌. این روش در واقع با فرآیند اسمز به درمان عفونت آبسه‌های دندانی می‌پردازد. بنابراین نمک در تماس با سلول‌های دندانی به رفع مایع باکتریایی موجود در آن‌ها خواهد پرداخت تا به پاکسازی این ناحیه بپردازند. برای انجام این روش درمانی، نصف قاشق چایخوری نمک را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید و در طول روز سه بار به مدت ۲ دقیقه دهانشویه نمک را در دهان نگه دارید، سپس به شستشوی دهانتان بپردازید.

  • دهان‌ شویه با جوش شیرین

رشد بسیاری از باکتری‌ها در دهان، به دلیل شرایط اسیدی دهان می‌باشد. جوش شیرین با افزایش PH دهان، آن را قلیایی می‌کند تا باکتری‌ها امکان تکثیر در ناحیه دهان را نداشته باشند. جوش شیرین به متعادل‌سازی سطح اسیدیته دهان می‌پردازد و پلاک‌ها و باکتری‌های دهانی موجود بر روی دندان‌ها را از بین می‌برد. برای انجام این روش درمانی دو بار در روز مخلوط جوش شیرین و آب را به مدت پنج دقیقه در دهان خود نگه دارید و سپس دهان خود را بشوید.

  • درمان آبسه دندان با روغن پونه کوهی

روغن پونه کوهی دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی فراوانی می‌باشد، به همبن دلیل تاثیر زیادی در درمان درد و التهاب آبسه دندان می‌گذارد.  در این روش بهتر است  روغن پونه کوهی با ماده حاملی همچون روغن نارگیل مخلوط شود و آن را به مدت ده دقیقه روی آبسه دندان بگذارید تا خیلی زود متوجه اثرات مثبت آن جهت درمان آبسه گردید.‌

  • درمان خانگی آبسه دندان با خمیر سیر

سیر حاوی ماده‌ای به نام آلیسین است که از خواص ضدمیکروبی زیادی برخوردار است. به همین جهت، سیر در بهبود آبسه و درد دندان بسیار موثر است. برای رفع آبسه و ورم دندان با استفاده از سیر، ابتدا باید سیر را به خوبی له کنید تا به صورت خمیر درآید. سپس، آن را بر روی قسمت عفونی دندان و لثه قرار دهید.

آبسه دندان

درمان فوری آبسه دندان چیست؟

درمان فوری آبسه دندان، تسکین درد و التهاب است. این کار می‌تواند با استفاده از روش‌های زیر انجام شود:

  • استفاده از مسکن‌ها: داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن می‌توانند به تسکین درد کمک کنند. اگر درد شدید است، ممکن است نیاز به مصرف داروهای مسکن قوی‌تر مانند کدئین باشد.
  • کمپرس سرد: کمپرس سرد می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند. یک کیسه یخ را در یک حوله بپیچید و به مدت ۲۰ دقیقه در ناحیه آبسه قرار دهید. این کار را هر چند ساعت یک بار تکرار کنید.
  • مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها: در برخی موارد، ممکن است نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها باشد. آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توانند به از بین بردن باکتری‌های ایجاد کننده عفونت کمک کنند.

بهترین روش پیشگیری از آبسه دندان

فضای باکتریایی که در دهان ایجاد می‌شود زمینه بروز آبسه دندان را فراهم می‌کند. بنابراین برای پیشگیری از آبسه دندان، باید به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید. این کار شامل مسواک زدن دو بار در روز، استفاده از نخ دندان روزانه و مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه و جرم گیری دندان‌ها می‌باشد.

علاوه بر این، باید از مصرف غذاهای پر قند و چربی خودداری نمود؛ از آنجایی که این غذاها می‌توانند باعث پوسیدگی دندان شوند. همچنین بهتر است از مصرف نوشابه پرهیز کرد؛ چرا که نوشابه موجبات بروز سوراخ در دندان‌ها را فراهم می‌کند. بنابراین افراد در صورت مشاهده علائم آبسه دندان، باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنند تا با درمان زودهنگام آبسه دندان از بروز عوارض جدی‌تر جلوگیری نمایند.

نتیجه گیری

زمانی که بافت نرم داخل دندان یعنی پالپ عفونی می‌شود، در اطراف دندان غده چرکی ایجاد خواهد شد که به آبسه دندان معروف می‌باشد. آبسه دندان در برخی از مواقع با درد همراه است و گاهی هم فاقد درد می‌باشد. درمان این غده چرکی بسیار ضروری است چرا که نادیده گرفتن آن موجب درگیر شدن فک، گردن، چشم و نقاط مختلف صورت بیمار می‌گردد، به همین دلیل جهت درمان آبسه دندان باید به دندانپزشک مراجعه کرد یا با استفاده از روش‌های خانگی تا حدی اثرات آبسه و عفونت دندان را کاهش داد. شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را از طریق دیدگاه برای ما ارسال نمایید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

نویسنده : سانا زمانی

من سانا هستم. سئوکار و محتوانویس 25 ساله که همیشه مشتاق یادگیری چیزهای جدید هستم. رشته تحصیلی من تجربی بوده است و حالا به عنوان پرستار مشغول به کار هستم. آشنایی با دنیای پزشکی و سلامت نیز من را به دنبال سبک زندگی سالم‌تر تشویق می‌کند و من علاقه‌مند به تحقیق و تولید محتوا در این زمینه هستم. من افتخار می‌کنم که با تیم پزشک آنلاین 24، این احساس ارزشمند را تجربه می‌کنم.

  • اشتراک گذاری:

دیدگاه خود را درج کنید